Hírek > Vendégségben - Szabó Bence: Fiam, ez ...
Keresés
OK

Vendégségben - Szabó Bence: Fiam, ez nem játék, ez vívás!

2014. november 16.

Szabó Bence, a kétszeres olimpiai bajnok vívó, Újpest díszpolgára, 1974-ben lépett be először az Újpesti Dózsa vívótermébe. Akkoriban rengeteg kosztümös filmet játszottak a mozikban, Gérard Philipe vagy Jean-Paul Belmondo vívott, lovagolt a filmvásznon. Nem csoda, ha a fiatalok is követték a világsztárok példáját, egy-egy bot, amiből kardot lehetett faragni, kéznél volt a grundokon.
Nagyon tetszett a vívás, pedig azt sem tudtam, mi fán terem ez a sport – mondja Szabó Bence. – Megragadott, hogy – legalábbis a filmekben – milyen sportszerűen küzdöttek egymással az ellenfelek. Akkor még nem tudtam, hogy ehhez milyen sokat kell gyakorolni. Később megtapasztaltam, hogy a sikerhez elengedhetetlen az órák, napok, évek munkája. Édesanyám, aki a vívószövetségnél tolmácsolt, kivitt egy versenyre, ahol azonnal eldőlt a sorsom. Két nap múlva már kopogtattam a Majakovszkij, ma Király utcai dózsás vívóterem ajtaján.

Vendégségben - Szabó Bence: Fiam, ez nem játék, ez vívás!

UK. Emlékszel még arra, milyen volt, amikor először beléptél a terembe?
Sz.B. A torkomban dobogott a szívem. Tudtam, mekkora bajnokok vívtak és vívnak a teremben. Az olimpiai bajnok Rejtő Ildikó, olimpiai bajnok csapattársam, Gedővári Imre, vagy épp Székely Zoltán párbajtőr-világbajnok. Fantasztikus érzés volt ilyen idolokkal egy teremben tréningezni.
UK. Játékos sport a vívás?
Sz.B. Valamikor a kezdet kezdetén egy jegyzőkönyvet vezettem a teremben, és valahogy úgy mondtam be a következő asszót, hogy Kiss játszik Naggyal. Azonnal leteremtett a vívómester. Kisfiam! Jól jegyezd meg, ez nem játék, ez vívás! Ezt egy életre megtanultam.
UK. Ha nem játék a vívás, akkor a gyerekeket miként lehet a vívóteremben tartani? Csak munkával lehetetlen.
Sz.B. Óriási felelősség van az edzőkön. Nekik kell megszerettetni a sportot a gyerekekkel, amikor pedig már fegyver kerül a kezükbe, rendnek és fegyelemnek kell lenni a pástokon. Én mindent megkaptam a mestereimtől, így aztán soha nem fordult meg a fejemben, hogy sportágat változtassak.
UK. Neked valóra váltak az álmaid. Világ- és olimpiai bajnok vagy, edzőként is sikereket értél el, és sportvezetőként sem vallottál szégyent. Emlékszel az első nagy sikeredre?
Sz.B. A válogatottban hatalmas volt a konkurencia. Az első csapatba sokáig nem sikerült beverekednem magam, így aztán maradt az Universiadé, az Európa-bajnokságok és a Dózsával a bajnokcsapatok Európa-kupája. Az áttörést az 1987-es év hozta meg. Ismét megnyertem a főiskolai világbajnokságot, világkupát is sikerült behúznom, szóval már kezdtek észrevenni a vezetők. Aztán 1988-ban negyedik lettem a világranglistán és végre beválogattak. De milyen érdekes az élet, ennek ellenére nem indulhattam a szöuli olimpián egyéniben, viszont a csapat mindenért kárpótolt.
UK. Ugorjunk egy kicsit, úgy négy esztendőt. Ha azt mondom, Barcelona, mi jut eszedbe?
Sz.B. Az olimpia, ahol egyéniben is aranyérmes lettem.
UK. A sikereidet újpesti színekben érted el. Visszavonulásod után sem távolodtál el a liláktól.
Sz.B. Maradtam itthon. Az UTE ügyvezető elnökévé választottak, majd 1998 és 2001 között a klub elnöke voltam. Rengeteg újítást vezettünk be. Sikeres esztendők voltak.
UK. Ma sem vagy sikertelen. Számtalan kitüntetésed között milyen helyet foglal el az Újpest díszpolgára cím?
Sz.B. Megtiszteltetés, hogy bekerülhettem abba a csapatba, ahová csak nagyon keveseknek adatik meg.

forrás: Újpesti Találkozások Magazin 2014/4. száma


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya