Hírek > Újpest egy hajóban evez Budapesttel - ...
Keresés
OK

Újpest egy hajóban evez Budapesttel - A helyiekkel és a fővárossal közös munkának már látszanak az eredményei

2014. október 10.

 Nincs fővárosi polgár, mindenki valamelyik kerülethez tartozik, mégis az, hogy Budapest együttműködik Újpesttel, mi pedig az itt élőkkel, jelentős fejlődést hozott – nyilatkozta lapunknak Wintermantel Zsolt (Fidesz–KDNP). A polgármester ismétlésre készül, és nyugodtan áll az újpestiek elé. Céljuk az intézmények, a közterületek megújításának folytatása, újabb sportlétesítmények építése, a balliberálisok által elhanyagolt IV. kerület értékeinek megőrzése.

– Újpesten a rendszerváltozás óta még csak esélye sem volt a baloldalnak, hogy polgármesteri pozíciót szerezzen. Bár az elmúlt négy évben a városrész látványosan fejlődött, a tavaszi választás alapján volt, aki már a baloldalnak „adta” a kerületet. Szembeszáll ezzel a vélekedéssel?
– Demokráciában élünk, az itt élő emberek döntenek. Elődöm, Derce Tamás valóban nagyon magasra tette a mércét. Úgy láttam munkához 2010-ben, hogy négy év múltán nyugodtan nézhessek az emberek szemébe. Annak, amit itt közösen elvégeztünk, már látszanak az eredményei, fejlődést hozott a városrésznek, de ezt végül a választók ítélik meg október 12-én.

– A baloldali kis pártok által sugallt polgármesterváltó hangulattal találkozott már?
– Sokkal inkább az ellenkezőjét érzékelem. Aki végigmegy itt, Újpesten, látja az irányt, megnézheti a fejlesztéseket. A közterületek látványosan javultak, ökoparkokat építettünk, járdafelújítási programot indítottunk, soha nem látott mennyiségű út újult meg. Hamarosan kezdődik a Tél utca rekonstrukciója, a közműcserékkel már megkezdődtek a munkálatok a Görgey Artúr utcában, Budapest talán legrosszabb állapotú útszakaszán, amelynek felújítását azelőtt csak ígérgették az illetékesek.

– Közös munkát említett. Mit ért ezen?
– Idén immár negyedik alkalommal szerveztünk úgynevezett párbeszédet. Minden év elején egy kérdőíven megkérdezzük az újpestieket a lépéseinkről, terveinkről, de ők is kifejthetik javaslataikat, ötleteiket és mindent, amit megvalósítandónak tartanak. Ezek alapján állítjuk össze a fejlesztéseinket. Egyebek között így építettük meg Újpest első saját uszodáját, hiszen a korábbi létesítményt a főváros előző, MSZP–SZDSZ-es vezetése bezárta.

– Voltak, akik kételkedtek benne, hogy éppen erre kell fordítani a közpénzt.
– Az elsöprő többség akart uszodát Újpesten. És most, hogy megépült, nagyon népszerű a geotermikus energiát hasznosító Halassy Olivér uszoda. Külön nyugdíjasúszójegyet vezettünk be, és tervezzük, hogy kültéri medencét is építünk hozzá.

– Mire van még igény a IV. kerületben?
– Átvettük a szakrendelőt, kívül-belül felújítottuk, ma már napenergiával működik, továbbá vadonatúj digitális röntgenberendezést, ultrahang-berendezéseket is beszereztünk. Napokon belül meglesz a jogerős építési engedély a vásárcsarnokunk megújítására. Azon túlmenően, hogy korszerű, modern, tiszta és kényelmes lesz, meg fogja őrizni azokat az értékeket, amelyeket az ittenieknek az újpesti piac jelent.

– Több lesz, mint egyszerű elárusítóhely?
– A piac a közösségi élet egyik helyszíne, mi az óvodásainknak például rendszeresen szervezünk ide látogatást. Úgy építjük át a csarnokot, hogy közben egy árusnak sem kell kiköltöznie, zavartalan marad a vásárlási lehetőség. Ott is zöldtechnológiát alkalmazunk, és a föld alatt lévő szennyvízgyűjtő főcsatorna energiatartalmát hasznosítjuk majd télen a fűtéshez, nyáron a klimatizáláshoz.

– A piac a Szent István téren áll, amelynek továbbfejlesztésére a fővárostól nyertek támogatást a városrehabilitációs pályázaton. Az a fejlesztés mikor kezdődik?
– Akkor kezdődhet a rekonstrukció, ha megépült az új piac. A vásárcsarnok építése jövő tavasszal indul, és 2016 őszére készülhet el a régi plébánia helyén, ingatlancsere révén. A Szent István térnek csak egy része újult meg korábban, de befejezzük, hogy igazi, kompromisszumok nélkül használható közösségi tér jöhessen létre.

– A választás közeledtével a balliberálisok ismét negatív kampánnyal próbálkoznak. A Fővárosi Közgyűlésben önt legutóbb azzal támadták, hogy elsorvasztotta a kerület kórházát, holott azt a „munkát” az előző ciklusban éppen ők irányították a budapesti városházáról.
– A Károlyi-kórházat az előző, szocialista városvezetés tette tönkre. Működése kizárólag Hollósi Antal orvos igazgatónak köszönhető, aki személyesen is küzdött a kórház megmaradásáért. Itt mindenki tudja, hogy a szülőotthont Budapest korábbi balliberális vezetői záratták be, ahogy az uszodát is.

– Az állam idén tavaszra átvállalta az önkormányzatok teljes adósságállományát. Mire költik a megmaradó pénzeket?
– Az összes kormányzat közül a jelenlegi segített érdemben és ténylegesen az önkormányzatokon. Mi a kerület gazdálkodását új alapokra helyeztük. A szocialisták jelenlegi polgármesterjelöltje, Trippon Norbert ugyanis 2010-ig alpolgármesterként felelt a gazdálkodásért. Négy éve 900 millió forint belső hiánnyal adta át a kasszát. Ezt a hiányt fel kellett számolnunk. Korábban külsős vállalkozásokkal végeztették el a köz- és zöldterületi munkákat, jó pénzért. A pazarlás megszüntetésére létrehoztuk a városgondnokságot, ahol sokkal olcsóbban sokkal több munkát végeznek, túlnyomórészt újpestieket foglalkoztatva.

– A kormány szerint a jövőben az önkormányzatoknak a munkahelyteremtésből is ki kell venniük a részüket.
– Mi már ennek megfeleltünk. A városgondnokság jó néhány, a közfoglalkoztatásban kiemelkedő munkát végző embert átvett. Létrehoztunk egy gazdasági klubot az újpesti vállalkozásoknak, kiváló az együttműködés. Emellett tavaly kibocsátottuk a kiskereskedők kedvezményeire épülő Újpest-kártyát, amely minden újpestinek ingyen jár. Jó eredményként értékeltük volna, ha az első évben hat-hétezer kártyának lesz gazdája, ehhez képest már húszezer fölött járunk, s az elfogadóhelyek száma több mint száz. Újságunkba a helyi kisvállalkozók ingyen adhatják fel álláshirdetéseket, és akár lakossági szolgáltatásaikat is reklámozhatják.

– Ön többciklusos fővárosi képviselő. Átlátja már, hogyan fog működni az új választási és működési szabályokkal a Fővárosi Közgyűlés?
– Nem is értem, miért nem ez volt idáig. Nekem éppen az a furcsa, hogy az elmúlt huszonnégy évben a pártlistákról olyan emberek is mandátumot szerezhettek, akik sehogy nem kötődtek Budapesthez. Ehhez képest például engem értek támadások, hogy miért vagyok egyszerre polgármester és fővárosi képviselő, holott ez a természetes. Nincs olyan, hogy fővárosi polgár, mindenki valamelyik kerülethez, városrészhez tartozik. A korábbi, balliberális városvezetés mostohagyerekként kezelt minket, de hogy most egy hajóban evezünk, az eredményekben is megmutatkozik Újpesten.

– A következő öt évre mi a fő csapásirány?
– Idén teljesen felújítottunk hét újpesti iskolát. Ezt a programot szeretnénk folytatni és kiterjeszteni valamennyi intézményünkre. Hasonlóképpen vinnénk tovább az út- és járdaépítést. Már az engedélyezésnél tart a sportcsarnok építése a Szilágyi úti sportpályán, a Semsey parkban a napokban kezdődik egy új sportpálya kialakítása, és természetesen folytatnánk a közterületek megújítását, a közösségi terek kiépítését is.

(Kép és szöveg:Magyar Nemzet)


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya