Hírek > Fontos, hogy egymásra találjunk
Keresés
OK

Fontos, hogy egymásra találjunk

2014. október 9.

UK. Rövidesen véget ér a tanév. Hogyan látja, mi volt a legnehezebb feladat az önkormányzat számára ebben az évben, és mi az, amire a legbüszkébb?

M.Sz. Egyszerre volt örömteli és nehéz ez az évünk. Az önkormányzat anyagi forrásai szerencsére kedvezően alakultak, így jóval nagyobb forrás jutott az infrastruktúra javítására, mint korábban. Részben saját, részben pályázatok útján megnyert forrásokból már sikerült felavatnunk a Fóti úti Aranyalma Óvoda új épületszárnyát, az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban új természettudományi oktatólabor lesz, bővítjük a Homoktövis Bölcsődét, és a terveknek megfelelően halad a Bőrfestő Óvoda bővítése is. A tanév után sem fejeződik be a munka, számos oktatási intézményt újítunk fel. Az önkormányzat egymilliárd forintot fordít az oktatási intézmények homlokzati felújítására, nyílászárók cseréjére, hőszigetelésre. A munka tehát nyáron sem áll meg.
UK. Előttünk áll még a piacfelújítás is…

M.Sz. Így van. A testület döntött a piaccsarnok megújításáról, az ingatlan területszerzési jogi procedúrái lezajlottak, a bontásra megkaptuk az engedélyt, nemsokára be is fejezzük azt. Itt tartunk most, folytatjuk a munkát, és rövidesen megújul a Szent István tér és a piaccsarnok is. A jelenlegi csarnok nem korszerűsíthető, ezért többszintes és tágas csarnok épül a Katolikus Kultúrház helyén. A tervek szerint jövőre már állni fog az épület, amelynek legfelső szintjén kulturális központ is helyet kap.

UK. Idén nyáron is lesz lehetőségük önkormányzati segítséggel az újpestieknek arra, hogy a vakáció alatt a gyerekeket napközis táborokban helyezzék el. Kiknek, milyen családoknak ajánlja a táborokat?

M.Sz. Ugyan nem kötelességünk a nyári szünetben napközis tábor üzemeltetése, mi mégis nagyon fontosnak tartjuk, hogy az újpesti gyerekek megfelelő élményekhez jussanak a vakáció alatt. A programok a tavalyihoz hasonlóan alakulnak, egy-két újabbal kiegészülve. Mindenkinek ajánlom! Nincs semmiféle családi háttérhez kötve a táborozás. Nagyon örömteli például az, hogy az idén már olyan szülők is jelezték, hogy szeretnék igénybe venni ezt a lehetőséget, akik újpestiek ugyan, de a gyerekük a kerületen kívül jár iskolába. Természetesen akiknek a szociális helyzete indokolja, azoknak a táborban is érvényes a gyermekétkeztetési támogatás, csakúgy mint évközben. Tehát ha valaki évközben ingyen étkezett, a táborban is ingyen jut ellátáshoz. Aki pedig kedvezményes díjat fizetett az étkezésért az iskolában, az a táborban is kedvezményes összeget fizet majd.

UK. Kulturális eseményekben sem volt hiány ebben az évben, és még sok nyári program is vár ránk. Nyilván ön szerint is fontos, hogy megjelenjen a lokálpatriotizmus Újpest kulturális életében.

M.Sz. Az önkormányzat által szervezett, finanszírozott rendezvényeknek mindenképp fontos feladata a lokálpatriotizmus, a közösség fejlesztése. Fontos, hogy az egy területen lakók, helyi közösségek egymásra találjanak, legyen egy közös helyük vagy közös programjuk. Ez tudatos törekvésünk, és véleményem szerint mindezt két fő vonalon tudjuk érvényesíteni. Egyrészről az önkormányzat által szervezett köztéri programokkal, mint például a téli fesztivál, a Kihívás napja, a családi nap vagy a szüreti mulatság és a városnap. A másik fontos terület a város által üzemeltetett intézmények kialakítása. A Megyeri klubot például tavaly avattuk. Azóta itt számos helyi csoport talált megfelelő helyet magának arra, hogy heti rendszerességgel összejöhessenek, a kisgyermekes családanyákon át a nyugdíjasokig vagy a különböző vallási felekezetekhez tartozó csoportokig.

Fontos, hogy egymásra találjunk

UK. Melyek azok a nyári események, amelyeket Ön is vár?

M.Sz. Lesz ismét Bajnok terasz a Szent István téren! A foci vb-t is és a vízilabda Európa-bajnokságot is végigkísérhetik az újpestiek. Ráadásul folyamatosan lesznek kísérő rendezvények is, sport- és kulturális események. Szerintem ezt nem csak én, mindenki nagyon várja.

UK. A közelmúltban adta át a testület Újpest kiemelkedő teljesítményű diákjainak a városi kitüntetéseket. Meg van elégedve az újpesti diákokkal?

M.Sz. Nagyon is! Sőt! Rendelet szabja meg az adható díjak számát. Nehéz volt a döntés, tekintve, hogy a kiosztható mennyiség többszörösére érkezett javaslat. A legjobbak legjobbjainak adtuk át a díjakat. Büszke vagyok rájuk.

UK. Ön, mint gyakorló apa, hogyan tervezi meg a gyerekek vakációját?

M.Sz. Minden évben igyekszünk úgy alakítani a szünidőt, hogy legyen a családnak legalább néhány hete együtt. Az idén ez egy kicsit nehezebben fog menni, mert a munka mellé most még egy lakásfelújítást is bevállalt a család. De szerencsére a nagyszülők segítségére mindig számíthatunk. 

(Újpesti Találkozások 2014/2. szám)


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya