Hírek > Megkezdődhet a megújulás a Városkapu környékén
Keresés
OK

Megkezdődhet a megújulás a Városkapu környékén

2018. szeptember 27.

A leromlott településrészeken élő, alacsony státuszú lakosság életkörülményeinek javítása, társadalmi és fizikai rehabilitációja Budapesten tárgyú felhívására az Újpest Önkormányzata vezette konzorcium VEKOP-6.2.1-15-2016-00001 azonosító számon nyújtott be pályázatot. Az idei év júniusában Magyarország Kormánya az Európai Unió társfinanszírozásával 2 mrd Ft támogatásban részesítette az „Újpest kapuja térségmegújítási és városrehabilitációs projektet.”

  
A pályázat szakmai nyitó rendezvényét szeptember 17-én tartották a Városháza dísztermében, ahol részt vettek a konzorciumot alkotó önkormányzati cégek, egyházi és civil szervezetek képviselői. 

- Újpest egyik legértékesebb, de jelenleg rossz állapotban lévő területének megújulására, rehabilitációjára nyílik lehetőség a pályázat segítségével – mondta el Nagy István, a szociális ágazatért felelős alpolgármester nyitóbeszédében. – Az „Újpest Kapuja térségmegújítási és városrehabilitációs projekt” átfogó célja az Újpest-Városkapu térségében található leromlott városrész krízistömbjének fizikai revitalizációja, az ott élő lakosság életkörülményeinek javítása és társadalmi beilleszkedésük elősegítése – hangsúlyozta az alpolgármester. 

Az összességében kétmilliárdos támogatásból a program keretében infrastrukturális beavatkozások és szoft programok valósulnak meg. Sor kerül az „Újpest szégyenfoltjának” tartott, a KSH által szegregátumnak minősített Berda utcai krízistömb elbontására. A felszámolandó krízistömbből az ott élő családok a Berda József utca – Aradi utca – Kemény Gusztáv utca – József Attila utca – Attila utca – Árpád út – Temesvári utca – Bocskai utca - vasút által határolt akcióterületen a projekt keretében felújított, jelenleg is önkormányzati tulajdonban álló 39 szociális bérlakás egyikébe költöznek majd. Az elbontott épületek helyén park, játszótér és zöldfelületek kerülnek kialakításra. Emellett sor kerül az akcióterületen kívül elhelyezkedő, Károlyi István utca 25. alatt egy új ingatlan építésére is, amely 31 db új építésű szociális bérlakást foglal majd magában.

Az új épületben megtalálható lesz egy földszinti közösségi helyiség is, amely az akcióterületen belül található Aradi utca 4. szám alatti, önkormányzati ingatlanban kialakításra kerülő közösségi helyiséggel együttesen szolgál majd a projekt hatékonyságát növelő, társadalmi beilleszkedést és munkaerőpiaci elhelyezkedést segítő tevékenységek java részének helyszínéül. 

A pályázatban kiemelt szerepet kap a területen élő lakosság életminőségének javítása, az elfogadás erősítése a többségi társadalomban. Ezzel összhangban számos felzárkóztató, oktatási, bűnmegelőzési, sport, és közösségépítő program kerül megvalósításra, amelyben konzorciumi partnerként részt vesznek önkormányzati, egyházi és civil szervezetek, úgy mint Újpest Önkormányzatának Szociális Intézménye; az Újpesti Kulturális Központ; az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat; a Habitat for Humanity Magyarország Alapítvány; az Újpesti Szent József Plébánia, valamint az Újpesti Bűnmegelőzési Polgárőr Egyesület.

UN
 
forrás: ujpest.hu


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya