Hírek > Marad a szmogriadó!
Keresés
OK

Marad a szmogriadó!

2017. január 26.

Továbbra is indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járó hatósági intézkedés további fenntartása. Tarlós István főpolgármester javaslatára a szmogriadó alatt kitiltott gépjárművek tulajdonosai ingyen használhatják a BKV/BKK szolgáltatásait szerda délután 16 órától.

  
A keddi mérési adatok ellenőrzött eredményei alapján a szálló por (PM10) 24 órára számított átlagos koncentrációja a fővárosi működő 10 mérőpontból még 1 helyen, a csepeli mérőponton meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), amely felett már a rövid idejű hatás is veszélyt jelent az emberi egészségre. 

A hét első két napján beállt jelentős forgalomcsökkenés mellett a hétfőhöz képest kedden már nagyobb mértékű javulás jött létre, ugyanakkor a fővárosban még nem teljesültek maradéktalanul a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei. 

A vonatkozó kormányrendelet szerint szálló por esetében a riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések akkor szüntethetők meg, ha valamennyi folyamatosan működő mérőállomáson a légszennyező anyag koncentrációja egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása. 

Csütörtökön időnként kissé meg is élénkülhet a keleti szél, bizonytalan mértékben légtömegcsere történhet, amely akár jelentős mértékben javíthat a levegőminőségen a szerdai állapothoz (átlagokhoz) képest. Csütörtökhöz képest péntektől, hétfőig akár nagymértékben romolhat a levegőminőség (akár a riasztási szint fölötti értékekre). Ezekben a napokban is jelentős napi ingás várható a PM10 koncentrációjában a nappal kitáguló éjjel erősen leszűkülő (átkeveredési) határréteg miatt. 

A riasztási fokozatban a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, ezért annak elrendelésével együtt azonnali intézkedéseket kell elrendelni, továbbá mivel a keddi mérési adatok alapján még nem teljesültek a riasztási fokozat megszüntetésének feltételei, ezért indokolt a riasztási fokozat és az ahhoz tartozó gépjárműforgalom korlátozásával járóhatósági intézkedés további fenntartása. 

A forgalomkorlátozó intézkedés – további hatósági intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart, melynek során Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód: 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

 forrás: ujpest.hu


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya