Hírek > Középpontban a kisbabák
Keresés
OK

Középpontban a kisbabák

2017. március 16.

 Babamasszázs, baba-mama klub, iskolai egészségnapok, az anyatejes táplálás napja – a rendszeres felvilágosítás és a családlátogatások mellett számos programot kínálnak a kisgyerekes szülőknek az újpesti védőnők.

  
A kötődés erősítése és az anya-gyerek kapcsolat elmélyítése miatt is hasznos a babamasszázs, bár pontosabb lenne szülő-gyerek kapcsolatról beszélni, hiszen nem csak anyukák, hanem apukák is végezhetik a gyakorlatokat – mondja Zolnai Mariann védőnő. Hozzáteszi: a masszírozás, amellett, hogy jó érzés a kisbabáknak, elősegíti a megfelelő érzékszervi és mozgásfejlődést, valamint az immunrendszert is erősíti.

Nagy érdeklődés kíséri a rendszeres baba-mama klubokat is. A Hargitai utcai védőnői szolgálat két-három heti gyakorisággal, péntek délelőttönként szervez találkozót a Megyeri Klubban. Együttműködnek a Káposztási Családok Egyesületével is, amelynek szintén működik baba-mama klubja. A védőnők minden alkalommal meghívnak egy előadót, legutóbb pszichológussal beszélgettek a testvérféltékenységről és logopédussal a beszédfejlődésről. Március 17-én konduktor érkezik hozzájuk, aki a mozgásfejlődésről tart előadást.
Nem először látogat el a klubba dr. Csomai Zita. Az orvos-természetgyógyász április 7-én a baba elsősegélyről és a balesetek megelőzéséről, április 21-én meghívott vendégével, Füzesséry Anikóval a meseterápiáról beszél majd. A természetes gyógyászat lesz a téma május 12-én a nyaralási szezonra készülődés jegyében, május 16-án pedig a bölcsődei életről és a beszoktatásról kapnak tájékoztatást a szülők a Homoktövis Bölcsőde munkatársaitól. A június 9-i foglalkozás a napozás és a hőség veszélyeiről szól, mottója „Szeressük, de okosan a Napot!”

A védőnői hálózat legfontosabb rendezvényét az anyatej világnaphoz kapcsolódóan tartják augusztus 25-én, az Újpesti Városnapok keretében. Ezen a napon a Galopp utcai szolgálat védőnői vérnyomásméréssel, BMI-számolással és tanácsadással is várják majd az érdeklődőket az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolában és Művelődési Központban.
Az anyatejes táplálás és a táplálkozás a leggyakoribb téma, amivel felkeresik a szülők a védőnőket – mondja Zolnai Mariann. A tanácsadás során szóba kerül a hozzátáplálás, azok a főzelékek és gyümölcsök, amelyeket a kicsiknek lehet adni, a mozgásfejlődés és a fogzás éppúgy, mint a kötelező és választható védőoltások, valamint a balesetek megelőzése. Felmerülnek a nevelési kérdések is, amelyekkel kapcsolatban mindenekelőtt a következetességre érdemes felhívni a figyelmet.

Csernus János


Szombaton reggel 9-től 13 óráig Babavilág címmel bababörzét tart a Lóverseny téri Közösségi Házban az Újpesti Kulturális Központ. A rendezvényre kismamák és anyukák jelentkezhetnek. A vásár mellett babaklub-játszóházzal és pelenkázási lehetőséggel várják az érdeklődőket.

Minden évben augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF a csecsemők egészséges táplálása érdekében indította el átfogó programját 1992-ben.

Újpesten a Hargita utcában, az Erdősor utcában, a Pozsonyi úton és a Galopp utcában is tartanak babamasszázs-foglalkozásokat, amelyeken a szülők öt egymást követő alkalommal, a védőnők segítségével tanulhatják meg a mozdulatokat. A gyakorlati oktatás szervezett csoportokban történik, és térítésmentesen vehető igénybe előre egyeztetett, meghatározott időpontokban.

 forrás: ujpest.hu


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya