Hírek > Boldog születésnapot, UTE!
Keresés
OK

Boldog születésnapot, UTE!

2017. július 14.

 A XIX. században az ipar robbanásszerű fejlődése nagy változásokat hozott egy addig jelentéktelen község életében a főváros tőszomszédságában. A technika és a modern kultúra fejlődésével együtt nőtt naggyá hazánk legnagyobb gyárvárosa, Újpest. A dinamikusan urbanizálódó község éltető eleme volt az ipar, amely megteremtette Újpest minden irányú előrehaladásának anyagi körülményeit.

  
1885-ben néhány sportolni vágyó újpesti fiatalember megalapította a ma már 132 éves Újpesti Torna Egyletet. Minthogy a testedzést ekkoriban hazánkban a tornasport jelentette, ezért természetes volt, hogy az újpesti sportolók első tömörülése e sport jegyében ment végbe. Az alapítók az ifjúság tüzes lelkesedésével álltak az új eszme híveinek sorába, és kitartó munkával láttak neki a fiatal egyesület megszervezésének.

Goll János kereskedelmi iskolai tanár, akinek lakásán, a Deák utcában immár nem először jöttek össze legjobb barátai, név szerint: Berényi Antal, Székely-Sonnenfeld Ábris és Ugró Gyula, koccintásra emelte poharát. A nagy és szép vállalkozásra ittak, most még csak ők négyen. Volt bennük öröm is, szorongás is, de az első igen fontos lépést megtették.

A hivatalos zászlóbontásra valamivel később került sor. Húsz lelkes ifjú 1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében kimondja az Újpesti Torna Egylet megalakulását. A rövidesen csatlakozó tagok száma mindössze 78 volt, ennyien fogadták el a klub jelszavát: Épség, Erő, Egyetértés. És, egyúttal azt is, ami a későbbiekben a folytonosságot jelzi és jelképezi: legyen az UTE színe lila-fehér.

Az alakuló közgyűlésen azonnal megválasztották az egyesület vezérkarát:

Elnök: Goll János
Alelnök: Farkas Gyula
Titkár: Ugró Gyula
Pénztáros: Székely-Sonnenfeld Ábris
Ellenőr: Eisner Róbert
Jegyző: Héderváry-Hádl Sándor
Ügyész: Dr. Kolpaszky István
Művezető: Berényi Antal

Noha az UTE alapító tagjai a polgárságból kerültek ki, az egyesület sem elveiben, sem gyakorlatában nem zárkózott el más társadalmi osztályok elől. A munkásság elől sem, amely az iparosodó községnek a legnagyobb osztálya volt, s így a sportélet bázisa lett.

Amikor annyi más klub mesterséges sorompók emelésével a korszak kasztszellemét próbálta érvényesíteni, az UTE már születésekor is tágra nyitotta kapuit, s ehhez a magatartásához jóval később, a nehéz időkben is hű maradt. A kezdeti ambíció halhatatlan bizonysága az a tény, hogy az UTE születésével egybeeső 1885. évi országos tornaversenyen az egyesület negyventagú tornászcsapata már a díjazott csapatok között szerepelt.

Az UTE az évek során az ország legnagyobb sportegyesületévé nőtte ki magát, szinte valamennyi sportágban élen járt, és a mai napig is magasan a legtöbb olimpiai pontot szerzi a hazai sportegyesületek között.

Hajrá, UTE!

 


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya