ÚjpestKártya program
Digitális ÚjpestKártya
A kártyák
Elfogadóhelyek
Jelentkezés elfogadóhelynek
Kártyaigénylés
Meghosszabbítás
Aktuális hírlevelünk
Kapcsolat
Hírek > Pezsgőbb és élhetőbb Újpestet!
Keresés
OK

Pezsgőbb és élhetőbb Újpestet!

2014. október 9.

A szép, gondozott és élhető környezet megnyugtat, otthonosságot áraszt, javítja a közérzetünket, hangulatunkat. Ezt vallja Rádi Attila, aki négy éve azzal az elhatározással vállalta az alpolgármesteri munkát, hogy minden egyes újpesti úgy érezze: odafigyelnek rá, foglalkoznak vele, törődnek a lakóhelyével, környezetével. Amiben teheti, ma is kikéri az emberek véleményét, az Újpesti Párbeszéden túl egyes ügyekben külön-külön közvélemény-kutatást végez, hogy tudja: kinek mire van szüksége, miben szeretne változást.
UK. Négy éve milyen tervekkel a fejében kezdte első alpolgármesteri munkanapját?
R.A. Amikor valakit megválasztanak, mondjuk, alpolgármesternek, sokan úgy vélik, azzal az illető politikussá is válik. Nálam ez nem így van, én ezt nem így fogom föl. Számomra ez egy feladat, egy küldetés. Azért küldenek minket ide az emberek, hogy tegyünk a városért, minden egyes itt élőért. Ez a mi feladatunk, nem több, nem kevesebb. Ma is, ha bejön valaki egy problémával, én a megoldást keresem, akkor is, ha a dolog elsőre megoldhatatlannak tűnik. Ezt a kihívást szeretem ebben a munkában. 1990 óta dolgozom a helyi közéletben, így pontosan tudom, hogy melyek azok a dolgok, amelyek húsz-harminc éve megoldatlanok. Kezdve a panelházak környezetével, amelyekhez a lakótelepek megépülése óta érdemben nem foglalkozott senki. Rengeteg tennivaló van itt, amit ha elvégzünk, majd azt mondhatjuk, no, ez már egy olyan takaros város, mint amilyeneket, mondjuk, Ausztriában láthatunk. Én látom Újpestben ezt a lehetőséget, a jó közösség és a szándék megvan hozzá, az emberekben is és a városvezetésben is, tehát ez egy reális távlati cél. Hiszek benne, hogy el fogjuk érni, ha nem is egy-két éven belül, de nyolc-tíz év alatt nagyon sokat léphetünk előre.
UK. Mi volt az első intézkedése?
R.A. Az Újpesti Városgondnokság létrehozása, amely a korábbinál sokkal hatékonyabban és szervezettebben szépíti városunkat. A kutyások és nem kutyások között fennálló örök vita is enyhülni látszik. Egyre több és több kutyapiszokgyűjtőt helyezünk ki, kutyafuttatókat létesítünk. Ezekkel az eszközökkel, a Nem Nagy Dolog! kampánnyal, sőt, a kutyatartás óvodai oktatásával remélhetően sikerül konszolidált mederbe terelni a kérdést, használható eszközöket adni és segíteni megtanítani a kulturált állattartást. Az országban egyedülálló Állatvédelmi Járőrszolgálatot működtetünk közösen civil szervezetekkel. Fontos kérdés ez. A kutya társ. Van, akinek az egyetlen társa. Ugyanakkor mindenki jogosan várja el, hogy ne kelljen a kutyapiszkot kerülgetnie.
UK. Miben érez még előrelépést?

Pezsgőbb és élhetőbb Újpestet!
R.A. Érzékelhetően tisztább lett a város – persze sohasem lehet elég tiszta. Ezért folyamatosan gyűjtöm a „feladatokat”. Naponta járom, fényképezem a várost, a kritikus helyeket, figyelem a Facebook-bejegyzéseket, s ahol észlelek valamit, jelzem az illetékes munkatársaimnak, hol mit kell megoldani. Egyébként ezt kérem is az itt élőktől: Újpest nagyon nagy, szóljanak, értesítsenek minket, ha problémával találkoznak, mert akkor biztosan tudunk róla, és igyekszünk időben cselekedni. Most indul például az Ugró Gyula-projekt, ahol az Ugró Gyula és az Erdősor út környékét szeretnénk megújítani: zöldebbé, élhetőbbé tenni. Ehhez pedig az Újpesti Párbeszéden kívül külön közvélemény-kutatást végeztünk. Közel 200 embert kérdeztünk meg személyesen, kérdőíves formában, amelyben részletesen kifaggattuk az itt élőket. Mert látható, érezhető volt, hogy igény van a változásra. A válaszokból körvonalazódik a fejlesztési irány: játszótér, zöld park, emberi léptékű barátságos terek – ezek a munkálatok kezdődhetnek hamarosan.  Szívem szerint megkérdeznék mindenkit, hiszen egy közösség vagyunk, egy helyen élünk, együtt is kell döntenünk.
UK. Látható, hogy önnek szívügye, szinte szenvedélye a szép környezet. Miért gondolja ezt ennyire fontosnak az újpestiek életében?
R.A. Az ember élete olyan lesz, amilyenné formálja, és ebbe beletartozik a környezete is. Bárkit kérdezünk meg, miben kell fejlődnünk, az első három dolog között mindig ott van a tiszta, szép, barátságos környezet. Ezt azért tudom megérteni, mert én is így vagyok ezzel. Amióta az eszemet tudom, Újpesten élek, a lakótelepen ugyanabban élünk és ugyanazt látjuk mindannyian. Ezért a változás e téren nekem is fontos. Egészen más érzés az embernek hazajönnie, lemennie a parkba, kiülni egy tiszta padra a Templom sétányon, végigsétálni egy délután a Szilas-patak mentén, vagy egy pokrócra kiheveredni egy napos délután a Szilas Családi Parkban, ha a környezet szép és rendezett. Ha az utcák tiszták és barátságosak. Ha a város életre kel, nyüzsgő, zsibongó lesz. Persze, ma már azt is tudom: ezt sem szabad mindenáron és féktelenül, mert van, aki a nyugalom szigeteként tekint Újpestre, így az egészséges egyensúlyt mindig meg kell találni.
UK. Mi jöhet a következő öt évben?

Pezsgőbb és élhetőbb Újpestet!
R.A. Sok minden van, amit elkezdtünk, és be kell fejeznünk, de a hathatós, tényleges változáshoz legalább nyolc-kilenc, vagy még több év kell. A lakótelepi környezet megújítása már elkezdődött például a Nyár utca menti területeken. Itt az egész tömbre (Pozsonyi–Tél–Rózsa–Munkásotthon utcák) elkészült felmérés és koncepció alapján haladunk előre, utcáról utcára, parkról parkra. Amikor elkezdtük a ciklust, szinte végéhez ért egy uniós pályázat, mint később kiderült, tele hibákkal. A pályázat lezárásával még újabb három évet kellett foglalkozni, de most már haladhatunk tovább a Szent István tér átalakításával. Voltak átköltöztetések (zeneiskola, plébánia), hamarosan a mostani, fenntarthatatlan és korszerűtlen piac helyét új közösségi tér veszi majd át, de előbb a régi plébánia helyén korszerű, modern vásárcsarnok épül. A piac megújítása is az újpestiek igényei szerint valósul meg, ez is témája volt az Újpesti Párbeszédnek, és figyelembe vettük az emberek véleményét. Így például végig üzemelni fog a piac az építkezések  idején is. Nem zár be, nem költözik ideiglenesen máshová. Az új csarnok megfelel majd a XXI. század kényelmi és tisztasági követelményeinek, a vásárlóknak nem kell rekeszeket kerülgetniük, és a felmosóvizet sem fogják a járda mellé az útra löttyinteni takarításkor. Normálisan lehet majd parkolni, tiszta, fűthető és átlátható lesz az egész. Miközben arra is figyelünk, hogy azért a piac „csoszogós” jellege megmaradjon, vagyis a klasszikus piaci hangulat ne vesszen el. Szóval maradjon meg a családiassága. Egyszerűen szeretnénk kulturáltabb Újpesthez méltó körülményeket teremteni, ahol szélesebb lesz a választék és optimális az elrendezés. A piac felső szintjén pedig egy olyan központot szeretnénk, ahol 500-900 fős kulturális rendezvények is helyet kaphatnak majd, így Újpest végre felkerülhet Budapest kulturális térképére. Sok munkánk lesz vele, de már alig várom, hogy elkészüljön. 

(Újpesti Találkozások, 2014/3. szám, kép: Bíros Zalán és Várai Mihály)


Nyitólap
Jelentkezés elfogadóhelynek

ÚjpestKártya Iroda

1042 Budapest, Szent István tér 6.

telefon: +36 1 696 0006 | fax: +36 1 785 0466

Nyitvatartás:

hétfő, szerda, péntek 8:00–16:00
kedd, csütörtök 10:00–18:00

ebédszünet: 12:00–13:00

e-mail: iroda@ujpestkartya.hu

Az ÚjpestKártya igénylésüket online is megtehetik a Kártyaigénylés oldalon.

Elfogadóhelyek jelentkezése Kártyaigénylés
Letölthető dokumentumok Adatvédelem
© 2013 ÚjpestKártya